mgr Emilia Hallmann
22 Sty

Makaron z pieczonym serem feta i pomidorkami

Ser feta to świetny dodatek do sałatek, ale równie idealnie sprawdza się na ciepło! Szybki, pyszny i aromatyczny obiad z zaledwie kilku składników!  

 

Składniki (na 2 porcje): 

  • 350 g pomidorków koktajlowych 

  • 140g makaronu świderki 

  • 200 g sera Fety 

  • 2 łyżki oliwy  

  • 1 mała główka czosnku 

  • 1 łyżeczka suszonego oregano 

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 

  • Szczypta soli oraz pieprzu  

  • Świeża bazylia  

 

Sposób wykonania:  

Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). 

Do naczynia do zapiekania włożyć umyte pomidorki, pośrodku umieścić ser feta, porozkładać lekko zgniecione dłonią ząbki czosnku. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, suszonym oregano i tymiankiem. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut. Pomidory i czosnek mają być miękkie. 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.   

Upieczony czosnek wycisnąć z łupin rozgnieść wraz z pomidorkami praską do ziemniaków.  

Wrzucić odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby wlać odrobinę wody z gotowania makaronu. Podawać ze świeżą bazylią.  

 

Smacznego!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ