Składniki (na 2 porcje):
350 g pomidorków koktajlowych
140g makaronu świderki
200 g sera Fety
2 łyżki oliwy
1 mała główka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
Szczypta soli oraz pieprzu
Świeża bazylia
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
Do naczynia do zapiekania włożyć umyte pomidorki, pośrodku umieścić ser feta, porozkładać lekko zgniecione dłonią ząbki czosnku. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, suszonym oregano i tymiankiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut. Pomidory i czosnek mają być miękkie.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Upieczony czosnek wycisnąć z łupin rozgnieść wraz z pomidorkami praską do ziemniaków.
Wrzucić odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby wlać odrobinę wody z gotowania makaronu. Podawać ze świeżą bazylią.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz