mgr Emilia Hallmann
27 Sty

Francuskie ciasteczka z jabłkami i budyniem

Szybki deser ze składników, które zawsze możesz mieć w zapasie. Ten przepis przyda się na wypadek niezapowiedzianych gości!  

 

Składniki:  

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego 
  • 250 ml mleka 
  • 20 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru  
  • 2 łyżki ksylitolu  
  • 2 jabłka 
  •  kilka kropel soku z cytryny 
  • cynamon 
  • 2-3 łyżki wody 
  • 1 jajko 

 

Wykonanie: 

200 ml mleka wlać do garnka, wsypać łyżkę ksylitolu, mleko zagotować. Pozostałe 50 ml mleka wymieszać w kubku z 20g proszku budyniowego. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka, ugotować budyń, mieszając.  

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić owoce w małą kostkę. Na patelnię wlać wodę, wsypać pokrojone jabłka, wsypać łyżkę ksylitolu oraz cynamon, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać. Jabłka uprażyć, aby były miękkie. 

Ciasto francuskie rozciąć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie paski rozciąć na 4 kawałki, tak by powstało łącznie 8 kwadracików. 

Na połowie ciasta położyć łyżkę budyniu, łyżkę jabłek. Kwadracik z ciasta francuskiego złożyć na pół, dłonią zlepić wszystkie boki, by nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz. 

W szklance rozbełtać jajko. Każde ciasto posmarować jajkiem przy pomocy pędzelka silikonowego.   

Piekarnik nagrzać do 190'C, ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je około 18-20 minut. 

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ