Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 250 ml mleka
- 20 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 jabłka
- kilka kropel soku z cytryny
- cynamon
- 2-3 łyżki wody
- 1 jajko
Wykonanie:
200 ml mleka wlać do garnka, wsypać łyżkę ksylitolu, mleko zagotować. Pozostałe 50 ml mleka wymieszać w kubku z 20g proszku budyniowego. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka, ugotować budyń, mieszając.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić owoce w małą kostkę. Na patelnię wlać wodę, wsypać pokrojone jabłka, wsypać łyżkę ksylitolu oraz cynamon, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać. Jabłka uprażyć, aby były miękkie.
Ciasto francuskie rozciąć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie paski rozciąć na 4 kawałki, tak by powstało łącznie 8 kwadracików.
Na połowie ciasta położyć łyżkę budyniu, łyżkę jabłek. Kwadracik z ciasta francuskiego złożyć na pół, dłonią zlepić wszystkie boki, by nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz.
W szklance rozbełtać jajko. Każde ciasto posmarować jajkiem przy pomocy pędzelka silikonowego.
Piekarnik nagrzać do 190'C, ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je około 18-20 minut.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz