Składniki na dwie porcje:
1 filet z kurczaka (ok. 200 g)
1/3 opakowania rukoli (ok. 30 g)
1/4 główki sałaty lodowej
1 pomarańcza
1/3 owocu granatu
60 g orzechów pekan
Sos:
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1/3 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
Składniki na sos wymieszać w kubeczku, doprawić solą i pieprzem.
Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron. Następnie posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć.
Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć, wymieszać z posiekaną sałatą lodową i wyłożyć na talerze.
Pomarańcze obrać. Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać.
Sałatę i rukolę doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Polać pozostałym sosem.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz