mgr Emilia Hallmann
06 Sty

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami

Prosty przepis na lekką sałatkę z zimowym akcentem! Idealna na drugie śniadanie lub kolację.  

 

Składniki na dwie porcje:  

  • 1 filet z kurczaka (ok. 200 g) 

  • 1/3 opakowania rukoli (ok. 30 g) 

  • 1/4 główki sałaty lodowej 

  • 1 pomarańcza 

  • 1/3 owocu granatu 

  • 60 g orzechów pekan 

Sos:  

  • 3 łyżki miodu 

  • 2 łyżki musztardy   

  • 1 łyżka oliwy  

  • 1 łyżka soku z cytryny 

  • 2 łyżki soku z pomarańczy 

  • 1/3 łyżeczki cynamonu 

 

Sposób wykonania:  

Składniki na sos wymieszać w kubeczku, doprawić solą i pieprzem. 

Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron. Następnie posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć.  

Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć, wymieszać z posiekaną sałatą lodową i wyłożyć na talerze. 

Pomarańcze obrać. Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać. 

Sałatę i rukolę doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Polać pozostałym sosem. 

 

Smacznego! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ