mgr Emilia Hallmann
03 Luty

Tortilla z pieczoną ciecierzycą i halloumi

Wegetariańska tortilla idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub kolację. Jest pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu!  

 

Składniki:  

  • 1 placek tortilli  

  • 1 garść czerwonej kapusty lub sałaty lodowej  

  • 20g świeżego ogórka  

  • 40g pomidora  

  • 50g ciecierzycy konserwowej  

  • 40g sera halloumi  

  • 15g jogurtu naturalnego  

  • 10g oliwy z oliwek  

  • Świeży szczypiorek, pietruszka lub kolendra  

  • 5g nasion sezamu  

  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona  

 

Przygotowanie:  

Nastawić piekarnik na 180 stopni C. 

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i opłukać. Następnie skropić oliwą z oliwek i dokładnie obtoczyć w przyprawach. Rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.  

Ser pokroić w plasterki i dołożyć do piekarnika na blaszkę z cieciorką i piec po 5 minut z każdej strony.  

Warzywa pokroić w plasterki lub kosteczkę. Placek tortilli lekko zgrillować w opiekaczu lub na suchej patelni, następnie położyć warzywa, upieczoną ciecierzycę oraz ser. Udekorować łyżeczką jogurtu, posypać sezamem oraz posiekaną zieleniną. Zawinąć wedle uznania i zapiec w opiekaczu lub na patelni do zarumienienia.  

 

Smacznego!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ