Składniki:
1 placek tortilli
1 garść czerwonej kapusty lub sałaty lodowej
20g świeżego ogórka
40g pomidora
50g ciecierzycy konserwowej
40g sera halloumi
15g jogurtu naturalnego
10g oliwy z oliwek
Świeży szczypiorek, pietruszka lub kolendra
5g nasion sezamu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i opłukać. Następnie skropić oliwą z oliwek i dokładnie obtoczyć w przyprawach. Rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Ser pokroić w plasterki i dołożyć do piekarnika na blaszkę z cieciorką i piec po 5 minut z każdej strony.
Warzywa pokroić w plasterki lub kosteczkę. Placek tortilli lekko zgrillować w opiekaczu lub na suchej patelni, następnie położyć warzywa, upieczoną ciecierzycę oraz ser. Udekorować łyżeczką jogurtu, posypać sezamem oraz posiekaną zieleniną. Zawinąć wedle uznania i zapiec w opiekaczu lub na patelni do zarumienienia.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz